Blog

Mletí kávy

Vlastní přípravě kávy předchází její mletí. Mletí bychom měli věnovat dostatečnou pozornost, neboť stupeň umletí kávy musí odpovídat způsobu přípravy.

Zázvorové čaje

Zdravím Vás v roce 2016. Věřím, že to bude rok nových možností, nových příležitostí a hlavně dobrého čaje a kávyMrkající

Tak nám ten leden začal pěkně mrazivě. Teploty klesly hluboko pod bod mrazu a dokonce i trošicka sněhu pokryla chodníky i střechy. Jak se lépe v tomto počasí zahřát, než zázvorovým čajem? Každý z nás se s ním už někdy setkal. Někdo na něj nedá dopustit, někomu se naopak hnusí, ale pravda je, že zázvor má příznivé účinky. Pro tyto pozitivní účinky je zázvor ceněn už po tisíce let. Samotný zázvor je světle hnědý kořen s výraznou chutí a vlastnostmi. Má vysoký obsah vitamínu C, hořčíku a dalších minerálů. Zázvorový čaj se odjakživa podával při nachlazení a různých nemocech. Zázvor můžeme konzumovat čerstvý, sušený, kandovaný a velice příjemná varianta je právě zázvorový čaj.

V našem obchodě nabízíme zázvorové čaje v různých variantách. Sypaný zelený čaj se zázvorem, sypaný rooibos se zázvorem nebo mnoho porcovaných porcovaných variant.

Zkuste například:

Matcha tea

Imunita v jediném lístku

Matcha je čistý zelený čaj, výjimečný už samotným pěstováním. Aby měly lístky tak úžasnou, jasně zelenou barvu, je potřeba celou plantáž zastínit na přibližně 20 dní před sklizní.

Rostlině je tak odebráno až 90 % slunečního světla a je nucena vytvářet mnohem více chlorofylu.

Tato látka je mimo své senzorické vlastnosti také velmi prospěšná našemu zdraví – Podle studie Dr. Benjamina Gurskina má antibakteriální účinky, což do jisté míry souvisí také s jeho deodoračními účinky.

Příprava čaje Matcha

1) 2 bambusové lžičky (Časaku) nasypeme do misky (Čawan).

2) Přidáme cca 100 ml horké vody (80 °C) – nikdy ne vařící, způsobila by trpkost čaje. Nejlepší je použití měkké vody - to platí všeobecně pro přípravu všech zelených čajů.

3) Metličkou (Časen) pak šleháme čaj jako bychom malovali písmeno "M" nebo "W." Jednoduše nahoru a dolů. Šleháním přivádíme kyslík do čaje a dojde k vytvoření pěnivé vrstvy na povrchu.

4) Po šlehání se čaj doplní horkou vodu - v závislosti na chuťových preferencích.

Neváhejte vyzkoušet také jiné využití Matchy. Viz: http://caj-matcha.cz/recepty/blog

Přeji Vám všem příjemné chvíle u tohoto lahodného čaje:-)

Ledové čaje

Tipy na přípravu ledového čaje

Nebojte se složitější přípravy domácího ledového čaje, určitě se vám chutí a svěžestí odplatí:-)

Horká metoda přípravy:

Klasicky si připravte svůj oblíbený čaj zalitím horké vody. Množství čaje záleží na typu čaje. Na 600ml vody 18g ovocného čaje, 12g maté, 10g ostatních čajů. Luhování dle klasické přípravy. Do nádoby o objemu litru nasypte do 2/3 kostky ledu. Přelíte přes sítko horký čaj do takto připravených kostek ledu. Teplotní šok, který nastane při přelití ledu horkým nálevem, zajistí zachování všech účinných složek v čaji a výsledkem je povzbuzující a chuťově výrazný nápoj.

Studená metoda přípravy:

Svůj oblíbený čaj zalíte studenou vodou v poměru jako u předchozí přípravy. Luhujte 10 - 15 minut. Sceďte a doplňte kostkami ledu. Studená příprava ledového nápoje snižuje obsah kofeinu na minimum a naopak zachová obsah vitamínu C. Výsledná chuť nápoje je osvěžující, jemnější a nemá výrazné povzbuzující účinky.

 

0
Nákupní košík
Váš košík je prázdný